Letná tipovačka s Univerzitnou knižnicou UNIZA

Univerzitná knižnica UNIZA si pre vás pripravila letnú rubriku, ktorej cieľom je predstaviť najpožičiavanejšie tituly v uplynulom akademickom roku. Aby však bola táto rubrika pestrejšia, prebehne formou súťaže, do ktorej sa môže zapojiť KAŽDÝ Z VÁS! Preto v najbližšej dobe sledujte naše siete a zatipujte si s nami. 

Vyhraj super ceny!

Zapoj sa do súťaže na našich sociálnych sieťach FACEBOOK a INSTAGRAM. Každý týždeň žrebujeme výhercov jednotlivých kôl. Všetky správne odpovede sú zároveň priradené do losovania o hlavnú výhru. Všetko potrebné nájdete v štatúte súťaže.

TOP 10 výpožičiek v akademickom roku 2022/2023

Každý týždeň pribudne ďalšia kniha v rebríčku…

Toto vydanie skrípt je základnou učebnou pomôckou na cvičenia z povinných predmetov Konštruovanie 1 a Projekt z konštruovania. Metodicky dopĺňa nadchádzajúcu učebnicu. Prvé kapitoly obsahujú základné úlohy z technického kreslenia. Podstatná časť skrípt je venovaná zadávacím formulárom a zadaniam semestrálnych prác i s pokynmi.

2. miesto - Bronček Jozef, Konštruovanie 1, 2022

Táto vysokoškolská učebnica je zdrojom informácií na osvojenie si základných normalizovaných postupov v strojárstve. Pomáha rozvinúť technické myslenie študentov a pochopiť učivo. V posledných rokoch sa technické kreslenie stalo globálnym problémom, pretože výmena technických informácií sa v Európe i na svete zintenzívňuje. Obsahuje sedem kapitol s množstvom praktických príkladov, obrázkov, tabuliek a geometrických ukážok.

Moderný manažment vyžaduje uplatnenie na všetkých úrovniach riadenia. Koncepcia učebnice je svojim spôsobom originálna a snaží sa obsahom pokryť problematiku niekoľkých predmetov, ktoré sa vyučujú v odbore Ekonomika a manažment podniku. Jednotlivé kapitoly v mnohých ohľadoch vychádzajú z anglosaského poňatia finančného manažmentu, ktorý je vo finančnej teórii na Slovensku dominantný. V publikácii sú popisované metódy a algoritmy, ktoré vznikli iv inom čase a inom priestore. Je rozdelená do dvoch častí

4. miesto - Databázové systémy 1 a 2, 2018, Karol Matiaško

Databázové systémy patria v súčasnosti k najdôležitejším častiam informačných technológií. Myslíme si, že bude vhodným študijným materiálom aj pre ľudí z iných univerzít, či pracovníkov firiem z tejto oblasti. Obsah knihy je zameraný na zhrnutie podstatných častí z oblasti databázových technológií s dôrazom na relačný databázový systém a jazyk SQL. Kniha obsahuje prílohu, ktorou je vzorovaná databáza vrátane dátového modelu a schémy.

 

5. miesto - Letecké prístroje, Branislav Kandera

Titul je určený pre študentov inžinierskeho štúdia špecializácie Letecká doprava. Pokrýva aj časť požiadaviek na teoretické znalosti profesionálnych dopravných pilotov a využiť ho môžu aj študenti bakalárskeho štúdia. Autor sa venuje ľudskému faktoru, automatickému systému riadenia letu, i záznamovému a signalizačnému vybaveniu.

6. miesto - Matematika : zbierka úloh pre 1. ročník Fakulty PEDAS, Patrik Böhm

Zbierka obsahuje na začiatku každej kapitoly väčšie množstvo jednoduchých úloh, neskôr štandardné úlohy a v závere náročnejšie úlohy, pričom najnáročnejšie sú označené hviezdičkou. Publikácia má 9 kapitol a posledná obsahuje úlohy z pravdepodobnosti.

7. miesto - Mikroekonómia, Emese Tokarčíková

K správnemu používaniu publikácie je potrebné poznať problematiku jednotlivých tém osnovy predmetu Mikroekonómia, nakoľko tieto skriptá neobsahujú rozsiahly teoreticky vklad a sú viac orientované na praktické vysvetlenie mikroekonomickej teórie na základnej úrovni. V desiatich kapitolách sú definície kľúčových mikroekonomických pojmov doplnené formalizovanými typovými úlohami, detailnými postupmi výpočtov, grafickým aparátom a testovými otázkami s viacnásobným výberom odpovede. Hlavným zámerom tejto publikácie je zvýšiť ekonomickú gramotnosť študentov informatického zamerania a prioritne bola pripravovaná pre študentov odboru Informatika.

8. miesto - Podnikové financie : vybrané problémy, Zuzana Kozubíková

Táto vysokoškolská učebnica je určená na skvalitnenie výučby, jej cvičení. Teoretický základ je v jednotlivých kapitolách doplnený riešenými príkladmi a zadaniami úloh na samostatné riešenie. Svojim obsahovým zameraním je určená študentom, ale môže poslúžiť aj širokej ekonomickej verejnosti. Cieľom je priblížiť čitateľovi problematiku podnikových financií tak, aby mu umožnila vidieť problematiku práve z pohľadu tokov a časovej hodnoty peňazí

9. miesto - Podnikové informačné systémy : teoretické a praktické otázky tvorby, Štefan Hittmár

Informačné systémy a technológie sú v súčasnosti najvhodnejším prostriedkom i nástrojom, pomáhajúcim v jeho zodpovednej práci. Úspešnosť tohto využívania informácií v riadení je potom rozhodnou mierou ovplyvňovaná aj stavom a využívaním potenciálu vedeckej základne a poznatkov praxe, spracovaných v podobe odborných knižných publikácií, učebníc , či študijných textov. Kniha odpovedá na teoretické a praktické otázky tvorby a uplatňovania informačných systémov podniku.

10. miesto - Zasielateľstvo, Jozef Gnap

Tempo zmien, ktoré sa odohrávajú všade okolo nás, sa neustále zrýchľuje. Informačné technológie dnes hýbu svetom a umožňujú rýchlu komunikáciu medzi firmami a ľuďmi. Dôsledkom je rozvoj hospodárstva a jeho celková globalizácia. Veľmi dôležitou súčasťou práce zasielateľov je výber dopravcov na plnenie prepravných úloh a ich následné hodnotenie. Autori sa snažili zhrnúť v tejto učebnici základnú problematiku zasielateľstva a poznatky z obchodného a pracovného práva, či priniesť nové informácie v oblasti legislatívnych zmien.

Text je čerpaný z textu v publikáciách, tie sú majetkom UNIZA a vo fonde UK UNIZA.