Výber kníh o dezinformácii z fondu našej Univerzitnej knižnice pre kritické myslenie.

Ahoj priatelia! Chceli by sme sa podeliť s vami o zaujímavú iniciatívu, ktorá podporuje kritické myslenie. V našej Univerzitnej knižnici UNIZA sme vytvorili špeciálny výber kníh o dezinformáciách, ktorý vám pomôže objaviť pravdu v dnešnom svete plnom informačného hluku.

Tento výber kníh je  starostlivo zostavený s cieľom poskytnúť vám dôveryhodné zdroje, analytické nástroje a kritické perspektívy na problematiku dezinformácií. Nech už ste študenti, výskumníci alebo nadšenci do čítania, môžete sa tešiť na širokú škálu titulov, ktoré vám pomôžu rozvíjať vaše kritické myslenie a schopnosti vyhodnocovať informácie.

Výber obsahuje diela od renomovaných autorov, ktorí sa zaoberajú témou dezinformácie z rôznych perspektív. Od mediálnej gramotnosti a rozpoznávania falšovaných správ po politickú manipuláciu a psychológiu dezinformácií – tieto knihy vám poskytnú vzácne poznatky a nástroje na lepšie porozumenie súčasného informačného prostredia.

Ak túžite po spôsobe, ako efektívne identifikovať a rozlíšiť dezinformácie, navštívte našu Univerzitnú knižnicu UNIZA. Spoločne môžeme posilniť naše schopnosti kritického myslenia a prispieť k vytváraniu informačne uvedomelého sveta.

Konšpirácie: história bludných teórií a ako im nenaletieť / Tom Phillips, John Elledge

Budete hľadať odpoveď na otázku, prečo ľudský mozog tak veľmi baží po konšpiračnej teórii, alebo či svet funguje tak preto, lebo kompetentní konajú nekompetentne? Táto zaujímavá kniha je rozdelená do troch častí a čerpá z pôvodných prác obrovského množstva vedcov, novinárov i kritikov. Autori Tom Phillips a John Elledge využívajú dostatok faktov i humoru, aby Vás priviedli k pravde so zdravým rozumom. Je dobrým čítaním, so snahou preskúmať veci až do hĺbky. Zaujíma Vás pravda o využívaní konšpirácií v modernej dobe, nepravdy o celebritách či klamlivé konanie Donalda Trampa? Požičajte si túto knihu z fondu našej Univerzitnej knižnice. Titul v tomto roku vydalo vydavateľstvo EASTONE GROUP, a.s.

Falšovaná pravda: o vplyve konšpiračných teórií na naše myslenie / Katharina Nocun, Pia Lamberty

Chcete vedieť ako rýchlo sa z každého z nás môže stať konšpiračný teoretik? Univerzitná knižnica UNIZA zakúpila pre svojich používateľov túto publikáciu, v ktorej nájdete i odporúčanie ako sa v týchto konšpiračných teóriách vyznať a nájsť cestu k odborným faktom a ochranu pred manipuláciou. Je to jej prvé vydanie vo vydavateľstve NPRESS, s.r.o. v Bratislave.

Hroši žerou trpaslíky! Praktický průvodce světem hoaxů, fake news a dalších bulšitů / Alex Boese

Nie, nebojte sa. Táto kniha je síce zábavná, ale i poučná o tom, ako naša realita začína byť niekedy divná a rozlišovanie pravdy je neustálou výzvou pre každého z nás. Žijeme vo falošnom svete? Prečítajte si túto publikáciu a odpovedzte si na otázku. Ak ste našim čitateľom a radi čítate v češtine, knihu nemusíte kupovať. Príďte si ju zdarma vypožičať.

Doba koronavirová / Miroslav Bobek

Pandémia zmenila v roku 2020 naše životy. Celé generácie nikdy nič podobné nezažili. Autori knihy predkladajú mnohovrstevný pohľad na premeny, stresy, dezinformácie, liečbu i propagandu. Toto všetko bolo súčasťou tejto pretrvávajúcej doby. S vlastnými zážitkami i faktografickými informáciami sa s nami podelila viac ako desiatka lekárov, filozofov a publicistov.

Propaganda jako společenský jav / Miloslav Chlupč

Práca je výsledkom autorovho desaťročného úsilia v odbore výskumu propagandy, jej triednej podstaty a jej využitia v súčasnosti.

Tohle není propaganda: válka proti realitě / Peter Pomerantsev

Knižný titul od Petra Pomerantseva Vás už čaká na polici v našej knižnici.  Je to písané ako reportáž, ale aj ako intelektuálne dobrodružstvo skúmania pravdy a osobných zážitkov. V knihe nájdete názory na ideológie, náboženstvá, dezinformácie, pravidlá, slušnosť i realitu nadvlády. Aby sme sa mohli s propagandou vyrovnať, je potrebné najskôr pochopiť, ako ovplyvňuje naše emócie a myšlienky. Na konfrontáciu Vám ponúkame aj titul z roku 1978 od Miloslava Chlupáča: Propaganda jako společenský jev. Pre tých, ktorí pátrajú po ideologickej histórii.

Ako sa mozog s nami zahráva / Albert Moukheiber

Autor Albert Moukheiber napísal túto knihu ľahko čitateľnú a veľmi zrozumiteľnú. Je členom združenia Chiasma, ktoré zoskupuje neurovedcov zaoberajúcich sa výskumom kritického myslenia. „V čase sociálnych sietí a televíznych kanálov máme prístup k záplave informácií o všetkých možných témach. Je ľahké nájsť si to, čo podporí naše uvažovanie a posilní naše názory. A ide to ďalej – na sociálnych sieťach sledujeme ľudí, ktorí rozmýšľajú ako my, prioritne si pozeráme ich posty a ich novinky…“Moukheiber,str.77“.  Súčasťou je aj veľmi praktický, stručný slovníček pojmov. Požičajte si u nás knihu, ktorá bola už viackrát požičaná a tešíme sa, že je naďalej obľúbená.

Jak drahá je nepoctivost: proč každému lžeme, hlavně sami sobě / Dan Ariely

Väčšina z nás si o sebe myslí, že sme poctiví, ale v skutočnosti podvádzame všetci. Od Washingtonu po Wall Street, od školských tried po najrôznejšie pracoviská, neetické správanie sa vyskytuje všade. Nikto z nás nie je imúnny, či už ide o nevinné klamstvá, s pomocou ktorých sa chceme vyhnúť problémom, alebo o vykazovaní príliš vysokých služobných výdavkov.

V knihe Ako drahá je nepoctivosť obracia oceňovaný autor Dan Ariely svoju pozornosť, jedinečný vhľad a novátorský výskum k otázke nepoctivosti.

Okrem iného sa v knihe dočítate:
— Má pravdepodobnosť dopadnutia vplyv na to, či podvádzame?
— Ako firmy dláždia cestu nepoctivosti?
— Sme poctivejší alebo naopak menej poctiví, keď spolupracujeme?
— Pomáha našej poctivosti náboženstvo?
— Môžeme sa dostať do problémov kvôli kreativite?

Pandémia hoaxov: lovci šarlatánov / Roland Oravský

Zaujímajú Vás informácie o vírusoch, genetických procesoch, imunitnom systéme, či najčastejších hoaxoch v súvislosti s Covid-19? Nájdete ich v tejto knihe, ktorú zostavil Roland Oravský. Je lekár, spoluautor článkov skupiny Lovci šarlatánov. Táto skupina sa snaží vyvracať nezmysly a mýty v medicíne.

Ako klameme: ostatných aj sami seba, keď sa pokúšame schudnúť, nosíme značkové výrobky alebo platíme dane / Dan Ariely

Autor opisuje, ako sa neetické správanie prejavuje v osobnom aj pracovnom živote a politike, a ako nás všetkých ovplyvňuje, hoci sa sami neraz považujeme za mimoriadne morálnych. V neposlednom rade však Ariely rozpoznáva aj to, vďaka čomu sa správame poctivo a ako by sme tento prístup mohli rozšíriť v každodennom živote. Pádne zistenia z jeho osobného života aj z laboratórnych experimentov zmenia to, ako sa pozeráte na seba, svoje činy aj na ostatných ľudí.

Doba jedová / Anna Strunecká, Jiří Patočka

Naozaj žijeme v dobe jedovej? Táto zaujímavá kniha prináša poznatky o tom, ako vznikli niektoré mýty o prospešnosti niektorých látok, ktoré sú v skutočnosti toxické, odporúča čitateľovi akými spôsobmi sa môže pred nimi brániť. Obsahuje 7 zaujímavých kapitol, kde odborné informácie napr. o vitamínoch, čo nám v domácnosti naozaj škodí, či je GMO hrozbou pre ďalší vývoj Európy, prečo margarín vonia ako maslo alebo ako nás ohrozujú skleníkové plyny. Každá kapitola je doplnená odkazmi na populárnu a vedeckú literatúru.

Čitateľ tak dostane do rúk unikátnu príručku, ktorá mu pomôže sa zorientovať v neprehľadnej oblasti ovládanej záujmami trhu a poskytne užitočné rady, ako sa brániť pred zdravotnými rizikami.

Psychologie lži: definice, typologie a motivy lži / Lenka Mynaříková

Táto ojedinelá brožúra spracováva klamstvo ako sociálny fenomén. Autorka Lenka Mlynaříková vás, čitateľov, zoznamuje s prejavom klamstva, jeho komplexné prejavovanie napríklad v reči, v chovaní a prežívaní. Obsahuje 6 kapitol, v ktorých sa venuje histórii, pravde, klamaniu rôznych vekových kategórií, motívom i forenznej praxi.  Cez mimiku a negatívne emócie sa dostanete i k dekódovaniu lži i odlišnostiam  medzi patologickým a nepatologickým klamstvom. Veríme, že si ju požičajú najmä nadšenci psychológie klamstva.

Pravdivý obraz o živote a postavení cigánskych komunít na (východnom) Slovensku / Štefan Surmánek

Publikácia ponúka čitateľovi realistický, t.j. pravdivý a neprikrášlený pohľad na život a stav cigánskych komunít žijúcich na území náško štátu.