Milovníci sci-fi a fantasy by mali zbystrieť. Do Žiliny totiž prichádzajú 3 známe mená slovenskej fantastiky!

Univerzitná knižnica UNIZA Vás srdečne pozýva na literárnu besedu so známymi autormi slovenskej sci-fi a fantasy. 

  • Zaujíma Vás domáca tvorba najznámejších žánrov ako sci-fi, fantasy, či hororu?
  • Prečo je dobre veriť sci-fi, či fantasy, ale nie dezinformácii?
  • Chcete vedieť odpoveď na základnú otázku života, vesmíru a vôbec?

Na tieto a všetky ďalšie otázky Vám odpovieme na našej literárnej besede s názvom Cez sci-fi a fantasy k rozšíreniu obzorov.

Hostia:

Katarína Soyka – Mutácia z planéty Zem, Vlčí brat, Lokaj

Lenona Štiblaríková – Prehnité mesto, Šťastlivec, Panelák – stratégia prežitia

Anton Stiffel – Časonauti, Zabudnutý vesmír

 

Miesto a čas:

Pondelok 06.03.2023, 16:00 hod.
Všeobecná študovňa, Univerzitná knižnica UNIZA
Ul. vysokoškolákov 24
011 84 Žilina

VSTUP VOĽNÝ

 
Podujatie je organizované v rámci Týždňa slovenských knižníc v spolupráci s informačným centrom Europe Direct Žilina, Univerzitná knižnica UNIZA a vydavateľstvom HYDRA.
 
 

Niečo málo o autoroch...

Katarína Soyka

Pochádza zo Žiliny a čítanie Zamarovského ju priviedlo k štúdiu latinčiny a histórie na Univerzite Komenského v Bratislave, ku ktorému si v treťom ročníku pridala ešte čínsky jazyk. Na Univerzite Beijing Yuyan Wenhua Daxue v Pekingu získala certifikát HSK a neskôr sa zamestnala v čínskej firme, s ktorou precestovala svet. Pôsobila na Veľvyslanectve Čínskej ľudovej republiky v Bratislave a na Ministerstve hospodárstva SR, kde mala na starosť Áziu. Materstvo prudko narušilo jej duševnú rovnováhu, hormóny zaradili výhybku od akčnej dynamiky k brutálnej romantike. Napísala svoj prvý fantasy román Sklený vrch a našla si vydavateľa. Ale stále nebola spokojná, preto v roku 2012 so svojou priateľkou a spolubývajúcou z vysokoškolského internátu Lenonou Štiblaríkovou založila jediné žánrové vydavateľstvo na Slovensku zamerané výhradne na fantastiku – vydavateľstvo Hydra.

Od roku 2013 vedie Fantastický literárny workshop v Mestskej knižnici v Bratislave. Publikovala doma aj v zahraničí a momentálne chystá fantasy titul Vladykova pomsta, ktorý podporil FPU formou dotácie. Mal by vyjsť koncom júna roku 2023.

V minulom roku Soyka publikovala štyri poviedky, dve pre vydavateľstvo Hydra v zbierkach – Vianoce, zas Vianoce a Slovenské temno, pre vydavateľstvo Slovart napísala poviedku Šach-mat o Móricovi Beňovskom do zbierky Proti besom a pre vydavateľstvo Litera production zas poviedku Zrodená ohňom do zbierky Prešporské legendy ožívajú, ktorá vznikla ako pocta tvorbe Márie Ďuríčkovej.

Prevažnú časť Soykinej tvorby môžete nájsť na stránke vydavateľstva Hydra: www.vydavatelstvohydra.sk

Lenona Štiblaríková

Pochádza z Košíc. Na UK v Bratislave vyštudovala odbor ruština-španielčina a momentálne žije v Humennom. Vyšlo jej sedem románov, experimentálna zbierka drabble Abeceda žerie deda a množstvo poviedok v slovenských a českých zbierkach a antológiách fantastiky. Za novelu Bratislavská bludička zvíťazila v súťaži o Cenu Karla Čapka a získala ocenenie MLOK 2013. Bolo jej udelené ocenenie Európskej asociácie ESFS – Encouragement award 2014. Aktuálne pracuje na preklade viacdielnej fantasy série z ruštiny, nakoľko si ju podmanil svet K-popu, idolov, kórejských zvykov, povier a zvláštností, ktoré sú v sérii vykreslené veľmi humorným a zaujímavým spôsobom. Séria sa volá V cudzej koži alebo Cosplay Sergeja Jurkina a napísal ju Andrej Koščienko. Výsledok jej práce si čitatelia budú môcť zadarmo prečítať na webe vydavateľstva Hydra (so súhlasom autora, samozrejme).

Anton Stiffel

Venuje sa predovšetkým poviedkovej sci-fi tvorbe. Vyštudoval priemyselné inžinierstvo na Žilinskej univerzite v Žiline. V Bratislave pôsobil na MH SR pri posudzovaní a grantovaní vedecko-technických projektov a niekoľko rokov riadil výrobu trhavín. V súčasnosti manažuje veľké projekty vyraďovania Jadrovej elektrárne. Jeho koníčkami sú fyzika, astrofyzika a astronómia. Je technologickým nadšencom, zaujíma sa o technologické novinky a sleduje vedecko-technický pokrok vo viacerých vedných odboroch a technických oblastiach. Priatelí sa s vedcami a členmi SAV.

Publikuje od roku 1998, kedy mu v časopise Fantázia vyšla prvá poviedka Prejdi bránou a dotkni sa mojej duše. Poviedka mala veľmi pozitívny ohlas a čitatelia sa dožadovali ďalších príbehov, čo primälo autora zamýšľať sa nad celkovou koncepciou ním vytváraného univerza. Postupne vytvoril rozsiahly svet Zabudnutého vesmíru, ktorý si rýchlo získal čitateľskú popularitu.

Jeho tvorba sa pravidelne objavuje v slovenských aj zahraničných antológiách, časopisoch, portáloch a v elektronických periodikách. Spoločným menovateľom jeho poviedok na pomedzí hard SF a space opery sú vzťahy a technika, čo predstavuje v slovenskom literárnom kontexte netypickú a originálnu kombináciu. Darí sa mu vývoj vedy a tech­niky rozumne extrapolovať a dotvárať v medziach logickej viero­hodnosti a pravdepodobnosti. Popritom sa snaží dávať textom aj určitú esenciu autenticity, zamerať sa rovnako na obsah a kvalitu, na hĺbku myšlienok. Do slovenskej fantastiky vrátil taktiež romantiku, vzťah muža a ženy na pozadí veľmi dobre zvládnutých SF kulís a prepracovaného technického pozadia. V roku 2015 mu vo vydavateľstve Hydra vyšla sci-fi zbierka Zabudnutý vesmír z jeho rovnomenného cyklu, ktorá sa rýchlo vypredala, takže v roku 2019 vyšla jej upravená a výrazne rozšírená reedícia. V roku 2022 mu vyšla zbierka poviedok Časonauti (Vydavateľstvo Hydra, 2022), obsahujúca sci-fi príbehy z nového cyklu o časových agentoch, definujúca subžáner fantastiky time operu. Do tejto zbierky prispela spoluprácou na dvoch hororovo ladených poviedkach aj skvelá hororová autorka Naďa Vojteková, s ktorou spoločne napísali čisto hororovú poviedku Kľúč,  pre elektronický hororový časopis Charon.

Počas svojej tvorby publikoval vo viacerých časopisoch a antológiách (na Slovensku Fantázia, Kométa, Jupiter, Krutohlav, Dotyky Budúcnosti, Zajtra bude včera, Vianoce, zase Vianoce, Zárodky hviezd, Fandom a i., v Česku Ikarie, XB-1, Mlok, Slovenský nárez, Capricorn 70, Fantázia, to nejlepší a ješte něco navíc, Interkom, v Poľsku v antológii Zachowuj się, jak porządny trup, v Nemecku v antológii Rund um die Welt in mehr als 80 SF-Geschichten atď.). Je spoluautorom vypredanej zbierky Mozaika rôznobežných ciest (Vydavateľstvo Kunder, 2001) a bol úspešný vo viacerých literárnych súťažiach (Cena Gustáva Reussa, Cena Karla Čapka, Fantasy Award, Cena Fantázie, Cena Akadémie fantastiky, Cena slovenských fanúšikov fantastiky Istron a i.). Dlhé roky pôsobil aj ako redaktor SF časopisu Fantázia, kde sa venoval recenziám kníh a filmov, novinkám na angloamerickom knižnom trhu, vedecko-technickým rubrikám, fandomovej publicistike a mnoho rokov sa taktiež podieľal na organizovaní popkultúrnych festivalov a fantastických conov.

Galéria

Fotografie: Katarína Čavojová