Spríjemnite si aj vy svoj voľný čas a zahrajte sa naše spoločenské hry

Spríjemnite si svoj voľný čas, odreagujte sa popri štúdiu.

Veríme, že vás naša ponuka spoločenských hier oslovila

a využijete možnosť prísť sa zahrať do Univerzitnej knižnice. 

Všetky hry nájdete v Študovni 1 (na poschodí). Pri vypožičaní

stači predložiť ISIC preukaz. Výpožička platí len pre priestory knižnice.

Activity

Počet hráčov:  3 – 16

Doba hrania: 60 min

Pojmy sú vysvetľované pomocou kreslenia, opisu alebo pantomímy a úlohou spoluhráčov je tento pojem uhádnuť. Pokiaľ má byť pojem nakreslený, nesmie sa pritom ani hovoriť ani gestikulovať. Samotná kresba pritom nesmie obsahovať ani čísla ani písmená. Pri opise zase musí byť tento pojem slovne opísaný. Tu platí, že nesmie byť použité slovo samotné ani jeho základný koreň, či jeho odvodené formy.  Pokiaľ má byť pojem priblížený pantomimicky, nesmie sa pri tom ani hovoriť, ani ukazovať na akékoľvek predmety. (Zdroj: www.ihrysko.sk)

Bang!

Počet hráčov: 4 – 7

Doba hrania: 15 – 45 min

Hráči si na začiatku vyberú pištolníka, ktorého postavu budú hrať a vylosujú si role. Môžete sa stať šerifom alebo jeho pomocníkom či naopak budete stáť na strane zla ako bandita, či dokonca odpadlík, ktorý bojuje vlastne proti všetkým. (Zdroj: www.ihrysko.sk)

Brain Storm

Počet hráčov: 2 – 10

Doba hrania: 15 min

Deväť kariet a nekonečný priestor na kreativitu! Vytvorte z dvoch kariet vhodnú kombináciu. Príslovia, citáty, názvy filmov, hudobných skladieb alebo ustálené slovné spojenia – všetko je dovolené, hlavná je kreativita! Kto ako prvý nájde vhodnú kombináciu a získa použité karty? Na začiatku hry sa vyloží 9 kariet na stôl. Kto ako prvý nájde slovo alebo frázu, ktorá spája dve karty, si tieto karty vezme a doplnia sa ďalšie nové karty z balíčku. Keď sa minie balíček, vyhráva ten, kto nazbieral najviac kariet! (Zdroj: www.ihrysko.sk) 

Kanasta / Žolík

Počet hráčov: 2 – 6

Doba hrania: 30 min

Hrá sa s niekoľkými (zvyčajne dvomi) balíčkami hracích kariet, v každom balíčku sú karty o hodnotách 2-10, J, Q, K, A v štyroch farbách (srdce, kára, piky, kríže) a dva žolíky. Hráči (alebo dvojica hráčov hrajúci spoločne) sa snažia získať čo najviac skupín siedmich kariet rovnakej hodnoty, z ktorých až tri môžu byť nahradené divokými kartami, ktorými sú v kanaste žolíky a dvojky (Zdroj: www.juniorpapier.sk) 

93e25bfdd414e1f9efbf6e14e33c979e

Citadela

Počet hráčov: 2 – 7

Doba hrania: 30 – 45 min

Ide o hru s fantasy tematikou. Hráči sa prostredníctvom rôznych postáv snažia vybudovať čo najhonosnejšie mesto. V hre je k dispozícii 8 zaujímavých postáv (vrah, zlodej, mág, kráľ, kňaz, kupec, staviteľ a žoldnier), do ktorých sa hráči každé kolo prevteľujú. Každá z postáv má nejaké špeciálne schopnosti (zavraždenie alebo okradnutie inej postavy, výmena kariet s protihráčom, peniaze z daní, karty s budovami). (Zdroj: www.ihrysko.sk) 

Človeče, nehnevaj sa

Počet hráčov: 2 – 4

Doba hrania: 20 min

Hru Človeče, nehnevaj sa snáď ani netreba predstavovať. Stará klasika v klasickom prevedení. Jednoduché pravidlá sa postarajú o veľa zábavy v kruhu rodiny, ale aj priateľov. (Zdroj: www.ihrysko.sk) 

578cb120b7a27ecd45ae2791b02c3ac8

Dixit

Počet hráčov: 3 – 6

Doba hrania: 30 min

Už pri otvorení štvorcovej krabice strednej veľkosti vás nepochybne prekvapí balíček skutočne veľkých kariet. Ak sa na ne pozriete zblízka, pomyslíte si niečo nelichotivé o duševnom zdraví autora, alebo sa naopak začnete naozaj tešiť na nevšednú hru. Na všetkých kartách sú totiž iba obrázky a dokonca na každej z 84 kariet je obrázok jedinečný. Z krabice vylovíte okrem kariet už len sady žetónikov s číslami 1 – 6 a drevených králikov. (Zdroj: www.ihrysko.sk) 

Dobble

Počet hráčov: 2 – 8

Doba hrania: 10 min

Dobble je skvelá postrehová hra s jednoduchými pravidlami. Plechová krabička obsahuje 55 kruhových kariet. Na každej karte je osem odlišných a rôzne veľkých obrázkov. Každé dve karty majú práve jeden z obrázkov rovnaký. Základným princípom hry Dobble je čo najrýchlejšie tento obrázok nájsť. Vyskúšať môžete postupne hneď 5 variantov hry. (Zdroj: www.ihrysko.sk) 

Európa – otázky a odpovede

Počet hráčov: 2 – 6

Doba hrania: 45 min

Myslíte si, že dobre poznáte Európu? V tejto vedomostnej hre nájdete 2400 zaujímavých otázok týkajúcich sa Európy a jej obyvateľov. Otázky sú komponované tak, aby neboli triviálne a aby ste sa aj o známych ľuďoch, miestach i udalostiach zábavnou formou dozvedeli veci, ktoré možno ani netušíte. (Zdroj: www.ihrysko.sk) 

.

Mariáš – Sedma – Faraón – Kvarteto

Počet hráčov: 2 – 4

Doba hrania: 30 min

Balíček klasických kariet (32ks), s ktorými si môžete zahrať najrôznejšie hry, medzi ktoré patria: Mariáš, sedma, faraón, kvarteto, …

Osadníci z Katanu

Počet hráčov: 3 – 4

Doba hrania: 60 – 75 min

V hre je použitý úplne originálny herný princíp – stavba ciest, dedín a miest zo surovín, ktoré pomocou hodu kockami “ťažíte” pri už postavených sídlach. Na ostrove Katan sa vyskytuje päť druhov stavebného materiálu – drevo, tehly, ovce, obilie a kameň (ako sa u nás vžilo namiesto správnejšieho prekladu ruda či kov). Na každú stavbu potrebujete konkrétnu kombináciu niekoľkých druhov a kusov surovín. Možnosť obchodovania s protihráčmi dáva každému šancu poriadne “pumpnúť” toho, kto zháňa poslednú surovinu na dedinu či mesto. Ak sa nedarí dohodnúť s protihráčom, je možné skúsiť využiť niektorý z prístavov na hracom pláne. Pre úspech v hre je potrebné vhodné plánovanie rozvoja svojich dedín a miest, obchodnícky talent, ale aj aby na kockách aspoň občas padali tie “správne” čísla. (Zdroj: www.ihrysko.sk) 

Scrabble

Počet hráčov: 2 – 4

Doba hrania: 90 min

Slovenská verzia obľúbenej a dnes už klasickej spoločenské hry. Hráči sa snažia na hracej ploche vytvárať pomocou písmen z vlastnej zásoby slová. Slová musia nadväzovať na tie, ktoré boli umiestnené skôr, podobne ako v krížovke. Podľa dĺžky a použitých písmen je slovo ohodnotené. Niektoré políčka na hracej ploche sú naviac bodovo zvýhodnené. Vyhráva hráč s najvyšším počtom bodov. (Zdroj: www.ihrysko.sk) 

Slovensko – otázky a odpovede

Počet hráčov: 2 – 6

Doba hrania: 45 min

Vo vedomostnej hre Slovensko – otázky a odpovede nájdete 2400 otázok týkajúcich sa Slovenska a jeho obyvateľov. Otázky sú rozdelené do šiestich okruhov: história, kultúra, príroda/technika/veda, geografia, šport a rôzne. Počas hry si hráči nielen užijú kopu zábavy, ale dozvedia sa aj mnoho zaujímavých informácií. K víťazstvu je okrem znalostí potrebná aj trocha šťastia. (Zdroj: www.ihrysko.sk) 

Svet – otázky a odpovede

Počet hráčov: 2 – 6

Doba hrania: 45 min

V tejto vedomostnej hre nájdete 2400 otázok týkajúcich sa planét Zem a jej obyvateľov. Otázky sú rozdelené do 6 okruhov podľa jednotlivých kontinentov: Európa, Ázia, Afrika, Severná a Jižná Amerika, Austrália a Oceánia a kategória Naprieč kontinentami. V každom zo šestich okruhov sa vyskytujú otázky z týchto oblastí: história, kultúra, príroda/veda/technika, geografia, šport a rôzne. Počas hry si užijete nielen kopu zábavy, ale sa aj dozviete mnoho zaujímavých informácií z celého sveta. (Zdroj: www.ihrysko.sk) 

Šachy – Dáma – Mlyn

Počet hráčov: 2

Doba hrania: 30 min

Tento balíček obsahuje hneď tri obľúbené logické hry a to Šachy, Dámu a Mlyn. Je už len na vás, ktorú klasiku si vyberiete. Drevené figúrky dodajú tú správnu atmosféru a vy sa môžete ponoriť do krásy týchto hier (Zdroj: www.ihrysko.sk)